book tips | Hodiny z olova

6. května 2019


Hodiny z olova, skoro osmi set stránkový nejnovější román Radky Denemarkové, budete buď milovat, nebo jej po pár stránkách se znechucením odložíte a už nikdy se k němu nevrátíte. Autorka totiž nepatří mezi ty, kteří by se báli projevit svůj názor a jen neurčitě chodili kolem horké kaše. Naopak nám v této mnohovrstevnaté knize, kterou psala celých pět let, dává patřičně najevo, co si o společnosti myslí. A vy s ní buďto sympatizujete, nebo se v případě druhém s jejím odvážným projevem neztotožníte a každá další řádka vás bude iritovat. Nic mezi tím. Sama autorka má od roku 2017 vstup do Číny zakázaný (za styk s místními disidenty a údajnému podvracení režimu, o knize jako takové čínská vláda ani nevěděla - vyšla až letos).
Vzhledem k mému nadšení z knihy, které jsem dávala nejen přes sociální sítě najevo všem kolem mě, vám asi dojde, že patřím mezi tu první skupinu, která si s autorkou padla do noty a její slova hltala jedním dechem.


Postavy v románu pouze plní jakousi roli, nemají tedy (až na mladou Olivii a Davida) konkrétní jména, nýbrž jen označení (Spisovatelka, Mimoň, Programátor...). Román je také hodně symbolický, ořechy v románu znázorňují všudypřítomná odposlouchávací zařízení, straka modrá představuje neklidné duše zemřelých a vrána černá symbolizuje zlo jako takové (musím přiznat, že tuto symboliku jsem si musela dohledat).
Jelikož je román opravdu hodně rozsáhlý, těžko se jeho obsah shrne do pár vět. Můžeme ale říci, že jde o knihu, ve které se Denemarková zabývá krachem evropských hodnot na pozadí čínské diktatury. V knize se podle svých slov inspirovala i příběhy, které během svých cest vyslechla od čínských disidentů, se kterými se v té době stýkala.
Kniha je hodně politická, autorka se v knize pomocí dlouhověkého kocoura Pomeranče (který v knize slouží jako průvodce staletími) vrací nejen k historii Číny, ale i k té naší, na které se dívá z větší perspektivy (což se možná někomu nebude úplně líbit). Dovolí si kritizovat i věci, na které jsme jako Češi obecně hrdí a považujeme je za důležité milníky naší historie.

Autorka píše jinak. Krátké, úderné věty, které se vám dostanou pod kůži. Kniha je protkaná filozofickými úvahami, odkazy k myšlenkám Václava Havla (zde musím zmínit, že pokud si chcete knihu opravdu užít, chtělo by to nějaká jeho díla či alespoň určité historické reálie znát) a Milana Kundery. Zde autorka hlavně odkazuje na jejich polemiku probíhající po roce 68. Václav Havel je na rozdíl od Milana Kundery v Číně zakázaný a za podpultový prodej jeho knih či šíření jeho myšlenek se tvrdě pyká. To ostatně na vlastní kůži pocítí jedna z postav knihy - Čínská dívka - která se díky hovorům se Spisovatelkou odkloní od slepého uznávání čínského vůdce Maa a začne svobodně přemýšlet. A co víc, psát otevřené dopisy nejen svému Snoubenci, ale i čínské vládě. Což se samozřejmě neobejde bez následků...


Osobně mě zaujala dějová linie mladé Olivie, která vyrůstá s cílevědomým Programátorem a matkou, která zavírá oči před zneužíváním své dcery (a to dokonce ze strany otce). Olivie si prochází traumatem a utíká před ním do světa knih. Setkává se se Spisovatelkou, která jako by pro ní byla bránou do jiného - svobodného - světa. V knize je velmi pěkně popsáno, jak moc nás naši rodiče a traumata z dětství mohou ovlivnit a jaké úsilí nás může stát se z jejich vlivu vymanit.
Obecně je v knize spousta postav, která se potýká se svou osobní krizí a zajímavé je sledovat, jak se s ní každá z nich vypořádává po svém.


Kniha by se dala obsahově rozdělit na dvě části. Ta první je plná myšlenek a odkazů, ta druhá už sklouzává ke klasičtější beletrii a děj se více rozvíjí. Obě dvě mě ale bavily.


Sama se musím stydět, že jsem autorku předtím neznala (a to je přitom jedinou českou autorkou, která vyhrála Literu ve třech různých kategoriích a její knihy jsou překládány do dvaceti jazyků). Hodiny z olova jsou pro mě nejen nejlepší knihou, kterou jsem letos přečetla, ale i jednou z nejlepších knih, které jsem četla vůbec (a nenechte se vystrašit těmi osmi set stranami, čtení vám bude ubíhat - i tak bych ale doporučila pořídit si místo té papírové verze raději e-knihu, která bude díky čtečce rozhodně skladnější, než tahle bichle - samotnou mě právě tato kniha ke koupi Kindlu donutila).

4 komentáře

  1. Wow! Jestlize je knize vytykano, ze je prilis tezka, tvoje recenze ji az kouzelne odlehcila. A to aniz by ji jakkoliv ubrala na vaznosti! Ihned se vracim ke cteni! Mozna i ta ctecka to ulehci. Dekuju!<3

    OdpovědětVymazat
  2. Čtečku už vlastním a i když mě 800 stran opravdu trochu děsí, hodně jsi mě nalákala. Také se přiznám, že o autorce slyším prvně, ale určitě si o ní zjistím víc.

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj! hodiny z olova mi síce už vďaka tebe ležia na stolíku, ale veľmi by ma zaujímal tvoj top výber od Havla. Čo je teda must have?

    OdpovědětVymazat
  4. Taky se mi to moc líbilo, nedávno jsem ji dočetla :) těším se třeba na Kobold, jen je prý opět dost náročný

    OdpovědětVymazat

© anna. Design by FCD