book tips | Lolita v novém kabátě

24. dubna 2019


Kdo by neznal Vladimira Nabokova a jeho Lolitu. Příběh čtyřicátníka Huberta a jeho nevlastní dcery Loly, která ho uhrane svým kouzlem mladé nymfičky. Hubert se stává posedlým a jeho spalující touha ho pomalu, ale jistě, ničí. Dnes klasika, dříve kniha, která kvůli svému pobuřujícímu tématu neměla být ani vydána. Francouzské nakladatelství Olympia Press se toho ale nebálo a knihu v roce 1955 vydalo. Lolita se později umístila na 4. místě seznamu 100 nejlepších anglicky napsaných knih 20. století deníku New York Times a stala se nestárnoucí klasikou.

Proč ale slavný román zmiňuji právě teď. Letos totiž slavíme 120 let od Nabokova narození a nakladatelství Paseka se k němu rozhodlo vydat Lolitu v novém vydání - a to nejen v jednom, ale rovnou ve čtyřech provedeních! Vydání se samozřejmě neliší obsahem, nýbrž jen samotnou obálkou, o kterou se postaral Jindřich Janíček s grafickou úpravou Nikoly Klímové. Při objednání online si ale obálku sami vybrat nemůžete, distribuce probíhá náhodně a vy se tím tak necháváte překvapit, jaká kniha vám domů nakonec dorazí.

Lolita je také dubnovou knihou ve Čtenářském klubu Martinusu, do kterého se můžete jednoduše přidat jedním kliknutím na facebooku. Každý měsíc čteme něco jiného a co je nejvíc fajn, máte se o knize s kým pobavit. Kolikrát mi chyběl knižní parťák, který by četl to samé, co momentálně já - a čtenářským klubem se můj problém alespoň trochu řeší. A pokud zrovna nemáte na knihu chuť, můžete se jednoduše jen inspirovat a knihu odložit na později, to už je samozřejmě  na vás.



A co vy, už máte své vydání Lolity?

1 komentář

  1. Lolitu jsem zatím viděla jen jako film, ale mám v plánu si ji přečíst, dost mě zaujala:) A co si budeme, knihy bývají lepší:D

    OdpovědětVymazat

© anna. Design by FCD